pondelok 22. februára 2016

Jeseň

Prichádza jeseň a s ňou je tu opäť zvýšený výskyt kliešťov, ktoré našim psom aj mačkám strpčujú život a nie len to. Prenášajú viacero nebezpečných chorôb, ktoré môžu viesť až k smrti vášho miláčika. To je dostatočne vážny dôvod, aby sme sa dnes tejto téme venovali trochu viac. Kliešte sú vonkajšie parazity, ktoré využívajú psa ako hostiteľa. Na svoju korisť vyčkávajú v tráve a nízkych kríkoch (nie v korunách stromov) na lúkach, okrajoch lesov, ale aj na sídliskách. Pomocou senzorov v nohách sledujú prechádzajúci zdroj tepla a CO2 (telo psa) a prichytia sa na ňom. Môžu sa prisať kdekoľvek na tele, obľubujú najmä partie hlavy a slabín. (miesta s tenšou alebo málo osrstenou kožou). Kliešte môžu byť prenášačmi kliešťová encefalitída, anaplazmóza, ehrlichióza, aj chorôb, ktoré sa môžu preniesť zo psa na človeka. Že niečo nie je v poriadku, zistíme podľa častého škriabania sa zvieraťa.


Aké základné opatrenia treba dodržiavať aby sme sa týmto nevítaným návštevníkom vyhli?
- Používajte kvalitné repelenty určené pre zvieratá (kvapky, spreje, obojky, výživové doplnky).


- Po každej vychádzke psíka vyčešte – budete prekvapení čo všetko v jeho srsti nájdete.


- Aspoň 1x denne skontrolujte rizikové partie – papuľka, hlava, okolie uší, pazuchy a slabiny.


Čo s kliešťom keď už je prisatý na koži?


- Pred odstránením kliešťa si nasadíme ochranné rukavice.


- Kliešťa odstránime pomocou pinzety na odstránenie kliešťov. Táto pinzeta psa zbaví kliešťa bez toho, aby sa jeho telo stláčalo. Je to dôležité preto, aby sa telesné tekutiny z kliešťa nedostali do krvného obehu psa a nestali sa tak zdrojom ochorenia.


- Kliešťa uchopíme pinzetou v mieste tesne nad kožou (v oblasti hornej časti hlavičky kliešťa).


- Vytiahneme kliešťa kývavým alebo točivým pohybom.


- Na odstránenie kliešťa nepoužívajme olej ani alkohol. Spomínané prostriedky síce časom kliešťa z tela psa možno vypudia, avšak trvá to dlho a kliešť popritom vypúšťa množstvo slín, ktoré môžu psa nakaziť.


- Ranku po uhryznutí kliešťom vydezinfikujeme dezinfekčným prostriedkom.


- Dôkladne si umyjeme ruky.


Pozor na príznaky nákazy – medzi najčastejšie patria:


Borelióza - najvýraznejšími klinickými príznakmi sú v rannom štádiu, anorexia, apatia, bolestivé zmeny pohybového aparátu a horúčka aj nad 40 C. Poruchy pohybového aparátu zahŕňajú náhle bolestivé krívanie, opuchy jedného alebo viacerých kĺbov. Časté sú prítomné opuchy lymfatických uzlín. Z neurologických príznakov sa zisťujú zmeny v správaní, kŕče a zvýšená agresivita.


Babezióza- chronický priebeh sa prejavuje horúčkami, apatiou, zmenou chuti do jedla, chudnutím, krvavými hnačkami a zápalmi ústnej dutiny či svalovými opuchmi. Inkubačná doba kolíše 6 až 10 a niekedy aj 21 dní, nie je vzácnosťou aj inkubačná doba viac ako 3 mesiace po napadnutí kliešťom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára