pondelok 22. februára 2016

Starostlivosť o srsť psa

Starostlivosť o srsť Vášho psa by sa pre Vás mala stať pravidlom. Čím skôr ho tomu privyknete, tým lepšie sa potom dodržuje. Starostlivosti o srsť privykajte psa už od šteňaťa, a to najlepšie formou hry. Pokiaľ ste si vybrali dlhosrsté plemeno, venujte jeho srsti pravidelne aspoň jednu hodinu denne. Pokiaľ chcete dlhosrstého psa predvádzať na výstavách, je zdravá a upravená srsť jedným z dôležitých predpokladov jeho dobrého hodnotenia. U niektorých plemien by ste strihanie a úpravu srsti mali prenechať odborníkom, pokiaľ však nechováte výstavného psa, nie je to nutné.


Druhy srsti


Dlhá srsť s podsadou - napr. bobtail, kólia, nemecký ovčiak, novofundlandský pes, špic


Hodvábna srsť - napr. yorkšírsky teriér, maltézsky pes, afgánsky chrt, Ihasa apso, pekingský palácový psík, všetci španieli


Kučeravá (neplznúca) srsť – napr. pudel, niektoré teriéry ako bedlingtonský, či kerry blue


Hladká srsť - môže byť krátka a jemná - napr. jazvečík, boxer, či vipet alebo dlhšia a hustejšia napr. labradorský retríver


Hrubá a drôtovitá srsť - väčšina teriérov a bradáči


Zvláštna srsť – napr. naháči, puli, komondori


Dlhá srsť
Psa s dlhou srsťou stačí vykúpať dvakrát ročne, a to najlepšie na jar a na jeseň. V zimných mesiacoch psa nekúpte vôbec. Srsť prečesávajte najprv proti a až potom v smere rastu srsti, v miestach, kde má pes slabiny češte srsť len v smere rastu. V období pĺznutia vyčesávajte psa častejšie. Srsť najprv vyčešte kovovým hrebeňom a vykefujte kefou s dlhými štetinami. Na česanie srsti pod bradou, chvostom a za ušami sa najlepšie hodí hustý hrebeň. Na veľmi hustú srsť, akú má napríklad bobtail môžete použiť silnú drôtenú kefu alebo hreblo s ohnutými drôtikmi.


Hodvábna srsť
Tento druh srsti vyžaduje veľmi veľa starostlivosti, pokiaľ starostlivosť zanedbávate, srsť sa skoro znečistí a plstnatie. Táto srsť vyžaduje častejšie kúpanie asi tak raz za tri mesiace. Výstavným psom sa srsť natáča na papierové natáčky a olejuje. Srsť prečesávajte jemne kovovým hrebeňom, potom ju ešte raz učešte jemným hrebeňom a vykefujte kefou s dlhými štetinami.


Kučeravá srsť
Tento druh srsti prakticky nepĺzne, na druhej strane vyžaduje zvýšenú starostlivosť v podobe častejšieho kúpania a pravidelného strihania. U šteniat sa prvé strihanie robí zhruba vo veku pätnástich týždňov. Táto srsť tiež vyžaduje pravidelné kefovanie.


Hladká srsť
Starostlivosť o tento typ srsti je najjednoduchšia. Postačí ju občas vytrieť vlhkou handričkou ktorá srsť zbaví prachu, alebo gumovou rukavicou. Raz týždenne vykartáčujete srsť hrebienkom alebo rukavicou s prírodnými štetinami. U plemien s dlhšou, hustou srsťou na česanie použite hrebeň a štetinovú kefu. Po vykartáčovaní možno srsť vyleštiť jelenicou. Psa kúpte v prípade, že zapácha, väčšina nečistôt sa dá odstrániť vykartáčovaním. V prípade potreby môžete tiež psovi osprchovať len labky a bruško, bez použitia čistiacich prostriedkov.


Hrubá srsť
Tento druh srsti je nutné často a pravidelne česať a kartáčovať. Pokiaľ sa srsti nevenuje dostatok starostlivosti, splstnatie. Srsť vyčesávajte kovovým hrebeňom a potom vykartáčujte kefou s dlhými štetinami. Väčšinu plemien s týmto druhom srsti je potrebné trimovať. Prvé trimovanie u šteniat urobte najskôr v štyroch mesiacoch veku.


Zvláštna srsť
Starostlivosť o tento druh srsti je rozdielna podľa plemena. Pravidelné a jemné česanie vyžadujú napríklad aj bezsrsté. Starostlivosť o tento druh srsti je rozdielna podľa plemena. Pravidelné a jemné česanie vyžadujú napríklad aj bezsrsté plemená. Šnúrky srsti, ktoré majú jedinci plemien puli či komondor sa nesmú rozčesávať, ale musia sa mastiť a splietať, aby sa zachovali.


POMÔCKY NA ÚPRAVU SRSTI
Každý pes by mal mať svoj vlastný hrebeň a kefu. Kefy dostať hladiace a štetinové, vo forme kefovacích rukavíc. V predajniach s chovateľskými potrebami je široká ponuka hrebeňov, kief a ďalších pomôcok, ktoré sú potrebné ku starostlivosti o srsť. Pre rôzne druhy srsti sú tiež potrebné prestrihávacie a prerezávacie nástroje. Nástroje uchovávajte v suchu, aby ste zabránili hrdzaveniu nožníc a nožov. Po skončení úpravy pomôcky očistite a uložte na bezpečnom mieste.


Použitie štetinovej kefy
Táto pomôcka sa používa väčšinou ako dokončovací nástroj ku konečnej úprave prevažne dlhosrstých psov. Štetiny by mali byť také dlhé, aby prenikli skrz srsť na kožu. Pre psy s krátkou srsťou je lepšie použiť kefu s krátkymi štetinami. Dlhosrsté psy jemne kefujte proti srsti.


Použitie hladiacej kefy
Táto pomôcka sa používa na úpravu srsti prevažne krátkosrstých psov. Drôtené hroty pomaly ponárame do srsti a chlpy otáčame smerom na povrch.


Použitie kefovacej rukavice
Kefovacia rukavica sa používa na úpravu krátkosrstých psov, k uhladzovaniu srsti a odstráneniu odumretých chlpov. Na povrchu rukavice sú gumové hrbolčeky, krátke štetiny alebo drôtiky. Rukavica sa navlieka na ruku a srsť psa hladíme v smere rastu chlpov.


Použitie hrebeňa
Hrebeňov, ktoré sú určené na úpravu srsti psa je na našom trhu tiež viacero druhov. Sú vyrobené z kovu alebo plastu. Plastové hrebene sa môžu ľahko lámať, alebo ich psy môžu hrýzť. Každý hrebeň musí mať zaoblené hroty aj hrany aby srsť nepotrhal. Medzi jednotlivými hrotmi by mala byť medzera asi 2 mm, pre psy s jemnou srsťou môžete použiť hrebeň jemnejší. Riedkym hrebeňom najprv rozčešte srsť v krycej vrstve, pozornosť venujte miestam, kde je srsť splstnatená - k vyčesaniu odumretých chlpov použitie hustý hrebeň- pokiaľ v srsti narazíte na splstnatené miesto, rozčesávajte ho po prameňoch alebo srsť oddeľujte prstami.


KÚPANIE PSA
Psa je nutné vykúpať, pokiaľ je špinavý alebo zapácha. Niektorú nečistotu, ako blato, možno po zaschnutí odstrániť vykefovaním. Niektorým psom stačí kúpeľ dvakrát do roka, iný potrebujú kúpanie častejšie. Príliš časté kúpanie zbavuje srsť psa prirodzenej mastnoty a tým stráca odolnosť proti vlhkosti. Súčasne s kúpaním vyberte psovi vybavenie jeho pelechu. Po prvý krát kúpte psa najskôr vo veku šiestich mesiacov. Nikdy psa nekúpte, pokiaľ je vonku chladné alebo vlhké počasie.
pred kúpaním psa vykefujte
do vane dajte gumovú podložku, aby sa pes nekĺzal alebo nepoškrabal vaňu
vaňu čiastočne naplňte teplou vodou a pripravte si všetko, čo budete pri kúpaní potrebovať, teda šampón, nádobu, ktorou bude psa polievať a uterák
vydvihnite psa do vane a odzadu ho polievajte vodou, až bude celá srsť dobre namočená
použite šampón, hlavu psovi umývajte až nakoniec
šampón zo srsti vypláchnite vodou
využite kúpanie k tomu, aby ste prezreli psovi kožu
po kúpaní psa dôkladne vyutierajte, prípadne vysušte fénom (pozor, nie každý psík fén znesie)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára