sobota 23. januára 2016

10 tipov aby váš pes prežil zimu v zdraví

Aj keď sa tohtoročná zima so snehovou nádielkou zatiaľ príliš nepochválila, musíme venovať špeciálnu starostlivosť našim štvornohým kamarátom. Plánujete zimnú dovolenku so psíkom? Viete, na čo si dávať v zime pozor? Prinášame tipy, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam spojeným s nízkymi teplotami a nepriaznivým počasím.


1. Chlad a mráz
Chlad a mráz znášajú jednotlivé plemená i jedinci rozdielne. Závisí to od veku, veľkosti a stavby tela psa, no i od jeho zdravotného stavu. Niektoré plemená psov, napr. severské plemená, zimu a sneh milujú. Nevadí im ležanie v snehu a vďaka svojej podsade si vedia udržať teplo. Hoci majú v lete i zime rovnaký kožuch, dokážu sa prispôsobiť poveternostným podmienkam. Ich srsť sa skladá z krycej srsti a z takzvanej podsady, ktorá môže byť viac-menej hustá v závislosti od toho, či sa pes zdržuje prevažne vo vykurovanom priestore alebo vonku. Zdravé zviera zvládne bez problémov stredoeurópsku zimu. Zima mu začne byť až vtedy, ak je dlhší čas bez pohybu na jednom mieste.


Na zimu však môžu opačne reagovať psy žijúce v bytoch, malé plemená a psy s kratšou srsťou, chudé, no i choré zvieratá. Bytové psy alebo psy s krátkou srsťou, ktoré nemajú dostatočnú podsadu, môžu ľahko prechladnúť. V zime im hrozí chrípka, zápal pľúc alebo močového mechúra. Neváhajte preto siahnuť po psom kabátiku. Pri výbere zvážte i to, či má oblek teplú vložku. V každom prípade treba zakryť hrudník. Ak zviera znáša zimu veľmi zle, zvoľte radšej kratšie a častejšie prechádzky.


2. Soľ
Nebezpečenstvo na psa v zime číha i v podobe posypov soľou a štrkom. Soľ, ktorá ľahko preniká
malými trhlinkami v rohovine, dokáže psa poriadne potrápiť, pretože nepríjemne páli a leptá. Pokiaľ ale bývate v meste, Pred prechádzkou, ale aj po nej psíkovi ošetrite labky vazelínou alebo špeciálnym voskovým krémom – z našej ponuky. Odporúčame TASS PLUS – prípravok z včelieho vosku. Po príchode zvonku psovi packy umyte, vysušte a premastite. Pokiaľ aj napriek všetkej vašej snahe psíkovi vankúšiky popraskali alebo sa porezal o ľad, kúpte mu špeciálne topánočky.
Vyhnite sa i zľadovateným povrchom. Psovi na ne nehádžte loptičky a nemal by po nich ani behať či skákať. V zápale hry sa totiž môže pošmyknúť, vyvrtnúť si labku alebo si ju dokonca zlomiť.


Náš tip: Ak potrebujete umyť psovi labky, nikdy mu ich nemáčajte do nádoby s teplou vodou. Labky sú v zime podchladené a kúpanie by bolo pre psa bolestivé.


3. Pitný režim
Pes by mal v zime dostatočne piť, aby mu správne fungovali obličky. Nezabúdajte preto ani na pitný režim psa. Ak je pes vonku, dajte pozor na to, aby voda v miske nezamrzla, inak je pes od smädu sneh a môže sa stať citlivým na zápalové ochorenia, napr. angínu. Ak pes nechce piť, ponúknite mu mäsový vývar, alebo do vody pridajte trochu živočíšneho tuku.


4. Starostlivosť o srsť
Veterinárni lekári neodporúčajú kúpanie psov ak klesá vonkajšia teplota pod -5 ° C. Kúpanie si naplánujte na večernú hodinu. Psíka pred ním vyvenčite a ráno s ním nechoďte von skôr ako po
10 hodinách od kúpeľa.
Dlhosrsté varianty odporúčame po vysušení uterákom a čiastočnom preschnutí vyfénovať šetrným programom s nízkou teplotou. V zime je veľmi dôležité dbať na to, aby sa psovi nedostala do uší voda, pretože v kombinácii s chladom predstavuje zvýšené riziko pre zápal vonkajšieho alebo vnútorného zvukovodu.
V mrazoch sa pokožka viac vysušuje, a preto sa odporúča ošetriť srsť čas od času kvalitným rastlinným alebo živočíšnym olejom. Majiteľom dlhosrstých a drsnosrstých plemien odporúčame vystrihať srsť na vnútornej strane labiek, čo zabráni nabaľovaniu snehu, ktorý psíkom znepríjemňuje chôdzu.
Náš tip: Skúste vytrieť svojmu psovi v zime kožuch čerstvo napadaným snehom. Nechoďte ďaleko od domova, nech pes na spiatočnej ceste neprechladne, a vezmite si so sebou uterák, ktorým srsť po "umytí" vytriete.

5. Prechladnutie
Prechladnutie stojí za väčšinou typických zimných chorôb, ako je nádcha, kašeľ, zápal močových
ciest alebo angína. Psy chované v byte môžu byť citlivé na prudké výkyvy teplôt, ktoré pri desaťstupňových mrazoch môžu byť až tridsať stupňov. Ak chováte v byte krátkosrsté, hladkosrsté psy, kúpte im na zimu oblečok, ktorý ich ochráni.


6. Vek
Mnoho psov seniorov znáša zimu zle. Ak trpia zdravotnými problémami, v zimnom období sa tieto môžu prehĺbiť, príp. udrieť nanovo. V zime im preto venujte zvýšenú pozornosť. Nepodceňujte ani najmenšie zmeny v ich správaní a nálade. Starý pes, ktorý má problémy s kĺbmi, potrebuje sucho, teplo a závetrie, pretože chlad iba problém zhoršuje.


7. Kŕmenie a priberanie na váhe
Pes musí mať v zime dostatok stravy, pretože potrebuje viac energie na udržanie telesnej teploty. Zabudnite preto na diétne dni. Psa by ste mali kŕmiť pravidelne každý deň. So zvyšovaním dávky o 15 – 20 % môžete pokojne začať už koncom jesene, aby mal pes v zime dostatok energie na proces termoregulácie.


Bytového psa však prikrmovať zvýšenou dávkou netreba, radšej ho do zimy oblečte.


8. Búda
Ak psíka chováte vonku, pripravte mu na zimu zateplenú búdu, ktorá by mala byť zaizolovaná, vyvýšená, otočená vchodom k juhu, mala by mať „predsieň" a závetrie, kde môže pes spať. Optimálnym izolačným materiálom je polystyrén. Ako podstielku môžete použiť suché seno, ktoré pôsobí ako izolácia alebo mäkký pelech, pozor však na citlivé jedince, ktorým môže pôsobiť respiračné problémy alebo výtoky z očí. Výstelku je nutné niekoľkokrát za zimu doplniť, pretože psík ju časom rozdupe a slama už neplní dobre svoju funkciu. Vchod do búdy je vhodné zakryť dekou alebo hrubou vrecovinou. Ak je váš psík trhač a vo vchode žiadnu textíliu neznesie, bude sa musieť zaobísť bez nej. Búda by mala byť psíkovi tak akurát, aby sa v nej mohol pohodlne stočiť do klbka. Ľahšie si ju potom ohreje dychom a vlastným telom.


9. Venčenie
V zime je nutné psa držaného v koterci pravidelne venčiť, a to minimálne 2x denne - ráno a večer. Nielen že si psík pretiahne stuhnuté telo, ale pohybom sa mu rozprúdi krv, povzbudí látková výmena a črevná peristaltika.


10. Kto nie - Zásadne nenechávame v mraze vonku šteňatá, starých a chorých psov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára