pondelok 3. októbra 2016

Manipulácia so psom


Toto cvičenie naučí Vášho psa, aby zostal pokojný a čakal na odmenu, keď s ním potrebujete nejako manipulovať (strihanie, trimovanie, alebo u veterinára) ale aby sa tiež naučil akceptovať nevhodné správanie a zaobchádzanie (napríklad od detí). Je veľmi dôležité naučiť Vášho psa, aby zachoval pokoj a nesprával sa agresívne.
Tipy:
·     Nepoužívajte kliker príliš blízko jeho hlavy! Je v poriadku povedať slová ako „áno“a „dobrý“ a potom dať pamlsok, ak je klikanie nevhodné. Tiež je možné použiť kliker, ktorý stláčate nohou.
·      Keď sa Váš pes naučil cviky s Vami, začnite cvičiť s inými ľuďmi.
·    Roztierateľný syr, alebo arašidové maslo natreté na zemi, alebo na dverách chladničky sú dobrým prostriedkom, ako udržať Vášho psa pokojného (napríklad keď ho chcete učesať) ak ste ho ešte poriadne nenaučili, aby zostal pokojný.
·      Ak Váš pes nemá rád manipuláciu s ním, môžete ho naučiť akceptovať toto manipulovanie tým, že budete nasledovať túto metódu a postupovať veľmi pomaly. Nájdite si profesionála, ktorý bude robiť potrebnú manipuláciu so psom, dokým sa nenaučí to akceptovať (strihanie, trimovanie,...). Náhubok psa nebolí a je to účinná ochrana pred jeho zubami, dokým sa nenaučí ako sa správať keď sa s ním manipuluje.
·    Všetky psy potrebujú trénovať akceptovanie manipulácie jednu/dve minúty niekoľko krát týždenne, aby boli navyknutí na tento proces (a to NAVŽDY!).
 Pre všetky typy nižšie uvedených cvikov majte na pamäti tieto pravidlá:
o   Začnite s veľmi jemnými a neinvazívnymi dotykmi. Ak je Váš pes ich váš pes znáša pokojne a nesnaží sa nijako uhnúť, kliknite a odmeňte ho. Ak sa mrví, pokračujte v dotýkaní sa psa, ale neodporujte jeho pohybom. Predstavte si, že vaše ruky sú „lepkavé“ – prilepia sa na psa, ale pohybujú sa s ním, až dokým nezostane pokojný. V tom momente kliknete, odmeníte a psa pustíte.
o   Neprechádzajte na ďalší krok, dokým si Váš pes neužíva ten súčasný.
o   Tieto cviky precvičujte len niekoľko minút na jeden krát.

Učíme psa ako akceptovať dotyky a manipuláciu v rozdielnych častiach tela:
1.  Obojok: Nájdite si tiché miesto na tréning, vezmite si kliker, pamlsky a psa.
a.  Chyťte obojok Vášho psa pod jeho bradou a hneď ho pustite, kliknite a odmeňte psa. Opakujte 10 krát alebo dovtedy, dokým je Váš pes spokojný s tým čo robíte.
b.  Držte psa za obojok obojok pod bradou 2 sekundy, pustite, kliknite a odmeňte. Opakujte dokým Váš pes nebude spokojný s tým čo robíte a postupne zvyšujte čas až na 10 sekúnd.
c.   Teraz ho nielen chyťte za obojok pod bradou, ale aj jemne zatiahnite. Kliknite a odmeňte, pokiaľ pes akceptuje toto správanie bez odporu. Pokiaľ sa „mrví“, zostaňte k nemu rukou jemne „prilepení“ až dokým sa neupokojí, potom ho pustite, kliknite a odmeňte. Opakujte, dokým mu toto jemné zatiahnutie nie je pohodlné a neprotestuje. Potom to skúste z vrchnej strany. Postupne zvyšujte intenzitu a trvanie.
 2.  Labky: Často sú psy veľmi citlivé ohľadom ich labiek. Je dôležité, aby ste v tomto tréningu postupovali obzvlášť pomaly a tiež, aby ste neprestávali precvičovať chytanie labiek počas celého života psa, aby si neodvykol. Nestrihajte Vášmu psovi pazúry, pokiaľ si na 100% nie ste istí čo robíte, pretože pri tomto úkone je veľmi jednoduché spraviť chybu a spôsobiť psovi bolesť. Vo všetkých nasledujúcich cvikoch, ak Váš pes labku neodtiahne, kliknite a odmeňte ho. Ak sa začne „mrviť“, „prilepte“ sa k nemu a kliknite a odmeňte, keď sa upokojí a prestane klásť odpor. Každý krok v tomto súbore cvičení zaberie niekoľko dní a mali by ste v každom kroku vykonať veľa opakovaní. Vždy najprv dokončite predchádzajúci krok, než sa pustíte do ďalšieho. Trénujte so všetkými 4 labkami.
a.  Vezmite labku a hneď kliknite a odmeňte. Zopakujte 5 krát a potom jeho labku podržte na 1 sekundu.
b.  Držte labku 10 sekúnd bez hocakého odporu Vášho psa.
c.   Držte labku a pohybujte ňou.
d.  Masírujte labku.
e.  Tvárte sa, že striháte pazúry.
 3.  Uši:
a.  Natiahnite ruku okolo boku hlavy Vášho psa a dotknite sa jeho ucha. Kliknite a odmeňte. Opakujte 10 krát.
b.  Keď je Váš pes spokojný s tým čo robíte, skúste ucho držať 1 sekundu. Ak sa začne „mrviť“, ostaňte „prilepení“ k jeho uchu, avšak pohybujte sa zároveň s ním. Ak zostane pokojný, kliknite, odmeňte a pustite. Pokračujte v tréningu, dokým Vám pes nedovolí držať každé ucho 10 sekúnd.
c.   Teraz predstierajte, že ucho čistíte, alebo s ním inak manipulujete. Zapamätajte si, že je dôležité postupovať veľmi pomaly, aby si Váš pes cvičenie užíval. Malo by Vám zabrať niekoľko dní, dokým sa dostanete do fázy „čistenia uší. Ak je Váš pes špeciálne citlivý na manipuláciu s ušami, mali by ste tréningu dať o to viac času.
 4.  Papuľa:
a.  Jemne sa dotknite papule Vášho psa, kliknite a odmeňte. Opakujte 10 krát.
b.  Dotknite sa boku papule a nadvihnite peru, aby ste odhalili zub. Kliknite, odmeňte a spustite peru len vtedy, keď neprotestuje.
c.   Pomaly sa prepracujte cez nasledovné kroky: dvíhanie pery aby ste odhalili viac a viac zubov, na oboch stranách a napokon otváranie úst.
d.  Dotknite sa zubu kefkou a postupne sa prepracujte až na čistenie zubu na 1-10 sekúnd.
 5.  Chvost: Mnoho psov je citlivých na ich chvost a manipuláciu s ním.
a.  Začnite jemnými dotykmi chvostu Vášho psa. Opakujte 10 krát s kliknutiami a odmenami. Keď je spokojný s tým čo robíte, postupne cvičte, aby ste mohli jeho chvost držať na 10 sekúnd.
b.  Potom postupujte pomaly podľa nasledovných krokov: ťahanie chvosta hore, česanie, jemné ťahanie chvosta.
6.  Dotyky deťmi:
a.  Pripravte svojho psa na deti rôznymi zvláštnymi dotykmi, ktoré môžu deti skúšať (vždy buďte pri psovi, hlavne keď je s deťmi!). Cvičte používaním klikeru a pamlskov, aby postupne Váš pes začal akceptovať rôzne typy dotykov (ťahanie za uši, za chvost, tľapkanie po hlave a objatia. Rovnako ako pri ostatných cvičeniach, postupujte pomaly.
 7.  Dvíhanie: V núdzových prípadoch budete musieť zdvihnúť alebo nadvihnúť aj veľkého psa. Začnite cvičiť tak, že najskôr dáte ruky okolo Vášho psa za pomoci klikania a pamlskov. Spočiatku len jemné dotyky a postupne sa dostanete až k zdvihnutiu zo zeme pri čom Váš pes bude úplne pokojný. Hlavne pre psy, ktoré potrebujú profesionálne strihanie alebo trimovanie, trénujte zdvíhanie a pokladanie psa na stôl.
 8.  Česanie: Zoberte kefu Vášho psa a jemne sa ho ňou dotknite, kliknite a odmeňte. Opakujte a zvyšujte intenzitu, dokým nezostane pokojný počas celého procesu česania. 
 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt objatie psa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára