pondelok 22. februára 2016

Čo ste možno nevedeli 1

FAREBNÉ VIDENIE
Existuje mylná predstava, že psy nedokážu vidieť farby a vidia iba čiernobielo. Pravda je však taká, že hafani vidia farebne. Síce nie tak dobre a v takej miere ako ľudia, ale majú farebné videnie.


ŽIARLIVOSŤ
Štúdie poukazujú, že aj u psov sa môže naozaj vyskytovať žiarlivosť. Aj psíky majú hormón oxytocín, ktorý sa preukázateľne podieľa ako na prejave lásky, tak na prejave žiarlivosti, ktorý sa prejavuje u psov vo vzťahu k ľuďom.


SADNI, ĽAHNI, DONES
Psy sa dnes a denne stretávajú s mnohými príkazmi od svojich majiteľov. Mohlo by sa zdať, že 150 - 250 slov je veľa na zapamätanie pre jedného psa, ale štúdie ukazujú, že psy sú schopní naučiť sa takéto množstvo slov.


SPOTENÉ LABKY
Aj u psov dochádza k poteniu. Na rozdiel od ľudí, ktorí sa potia cez kožu, sa psy potia prostredníctvom ich labiek. Tiež sa pri vysokých teplotách ochladzujú pomocou vyplazeného jazyka.


VYŇUCHANIE
Určite pre vás nebude žiadnou novinkou, keď napíšeme, že psy majú veľmi dobrý čuch. Ich čuch je asi tisíckrát citlivejší, než čuch človeka.


PRASTARÉ INŠTINKTY
Aj keď došlo k "zdomácneniu" psov už pred tritisíc rokmi, ich pôvodné inštinkty sú aktívnymi do dnes. Medzi tieto pudy, ktoré psom zostali, patrí napríklad vytie na mesiac či značenie si územia.


TOČENIE SA DOOKOLA
Tiež vás zaujíma, prečo sa psy točí dokola, než si ľahnúť? Nejde o žiadny psie rozmar, ale jedná sa o rituál, ktorý siaha hlboko do psej histórie. Súvisí to s ich inštinktom. Predpokladá sa, že ide o akýsi spôsob "hniezdenia". V prírode si takto pes otiera koliesko v tráve, aby si potom mohol kam pohodlne ľahnúť. Môžete sa s tým stretnúť aj doma, keď si psík líha do svojho pelechu, kde si nepotrebuje vyšliapať žiadnu trávu – ale hold, inštinkt je inštinkt.


PSIE OLIZOVANIE
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo nás chcú niekedy psi olizovať? Je to akýsi ich spôsob, ktorým ľuďom prejavujú náklonnosť. Robia to tak aj medzi sebou. Už fena olizuje svoje šteniatka, aby mali čistý kožuch, šteniatka olizovaním naznačujú fene, že majú hlad. Olizovaním vyjadrujú lásku, a preto
psi olizujú svojich pánov, aby im dali najavo svoju lásku.


IDENTIFIKÁCIA PODĽA ňufáčika

Aj u psov môžeme nájsť "odtlačky prstov". Skôr by sme mali ale hovoriť odtlačky ňufáka. Každý pes má svoj ňufák natoľko unikátny, že môže byť využitý na jeho identifikáciu, rovnako ako k tomu môže dôjsť u ľudí pomocou odtlačkov prstov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára