pondelok 22. februára 2016

Zima a pes

Hry na snehu sú pre mnohých psov a ich pánov tou obľúbenejšou časťou zimy. Sneh, chlad, soľ a vysoká vlhkosť však môžu spoločne trávené chvíle poriadne znepríjemniť. Prinášame Vám rady a tipy na to, ako si zimu užiť naplno a v zdraví.
SNEH
Sneh, ani zima samé o sebe psovi nevadia. Pes by však pri venčení nemal postávať na mieste, ale mal by sa intenzívne hýbať. Pri zimných hrách dbajte na to, aby Váš pes nehasil smäd konzumovaním snehu. Tráviaci trakt väčšiny cicavcov je citlivý na studenú potravu a konzumovanie snehu môže vyústiť až do zápalu žalúdka. Pri dlhších prechádzkach, alebo celodenných výletoch noste pre psa vodu v termoske, ktorá udrží primeranú teplotu
SOĽ
Soľ dáva labkám – hlavne jemnej koži medzi prstami - v zime poriadne zabrať. Ideálne je venčiť psa mimo mesta, malých psíkov cez zasolené miesta radšej preneste a púšťajte ich až do snehu v parku. Pred a po prechádzke psíkovi ošetrite labky vazelínou, alebo špeciálnym voskovým krémom. Po príchode z prechádzky psíkovi labky umyte, vysušte a natrite.
NÁŠ TIP: Ak potrebujete psíkovi umyť labky, nikdy mu ich nenamáčajte do teplej vody. Labky sú po prechádzke v zime podchladené a teplá voda by mu spôsobila bolesti.
STAROSTLIVOSŤ O SRSŤ
Veterinári neodporúčajú kúpanie psov pri poklese teploty pod -5°C. Kúpanie si naplánujte na večernú hodinu, psa pred tým vyvenčite a ráno s ním nechoďte von skôr ako po 10 hodinách od kúpania. Dlhosrsté plemená odporúčame po vysušení uterákom a čiastočnom preschnutí, vyfénovať šetrným programom s nízkou teplotou. V zime je veľmi dôležité dbať na to, aby sa psovi nedostala voda do uší. V kombinácii s chladom predstavuje zvýšené riziko zápalu vonkajšieho, alebo vnútorného zvukovodu. V mrazoch sa pokožka skôr vysušuje a preto sa odporúča ošetriť srsť z času na čas kvalitným rastlinným alebo živočíšnym olejom. Majiteľom dlhosrstých plemien odporúčame vystrihať srsť na vnútornej strane labiek, aby sa zabránilo nabaľovaniu snehu ktorý znepríjemňuje chôdzu.
NÁŠ TIP: V zime skúste namiesto kúpania poutierať srsť vášho psíka čerstvo napadaným snehom. „Umývať“ sa nechoďte ďaleko od domova, aby pes na spiatočnej ceste neprechladol.
ZIMNÉ ŠPORTY
Radi by ste jazdili na bežkách alebo lyžiach spolu so svojim štvornohým priateľom? Vyskúšajte atraktívny mushing –jazdu so psím záprahom, alebo skijoring – beh so psom na lyžiach. Ak nemáte skúsenosti, poraďte sa s odborníkom, či je takýto druh športu pre Vášho psa vhodný, ako sa rozcvičovať, trénovať a tiež akú zvoliť záťaž. Pre zimné športy sú vhodné nie len severské plemená, ale napríklad aj dobermany, setre, kólie, ovčiarske psi a dokonca aj boxeri.
NÁŠ TIP: na ťahanie je podstatne vhodnejší aj bezpečnejší postroj ako obojok. Kvalitný postroj nájdete na www.activedog.sk


PRECHLADNUTIE
Prechladnutie stojí za väčšinou typických zimných ochorení ako je nádcha, kašeľ, zápal močových ciest alebo aj angína. Bytové psy môžu byť citlivé na prudké výkyvy teplôt, ktoré môžu byť pri -10 stupňových mrazoch až 30 stupňov.. Ak chováte krátkosrsté chúlostivé plemeno, zaobstarajte im plášť alebo žaket, ktorý ich ochráni.
Ochrana labiek so včelím voskom.
Zmäkčuje a chráni labky.
Dlhodobá ochrana.
Vhodné pre psy a mačky.
Neobsahuje vodu.
Upravuje a chráni vankúšiky labiek.
Lieči a zabraňuje praskaniu a pomliaždeniu.
www.husse.sk
SENIORI
Mnoho starších psov zimu zle znáša – chronické problémy sa v tomto období môžu prehĺbiť a prechodené a nedoliečené choroby môžu opäť prepuknúť. V zime preto venujte svojmu štvornohému seniorovi zvýšenú pozornosť a nepodceňujte ani drobné zmeny v správaní. Pre psa veterána, ktorý má problémy s pohybom je dôležité sucho, teplo a závetrie. Zima problémy s kĺbmi zhoršuje. Ak má pes nadváhu, riziko problémov s kĺbmi a pohybom sa zvyšuje.
PRIBERANIE NA VÁHE
Je normálne, že psi cez zimu trochu priberú. Je to dané na jednej strane prirodzeným pudom, ktorý velí urobiť si na zimu zásoby a na druhej strane tým, že väčšina psov má v zime menej pohybu. Prírastok na váhe by nemá presiahnuť 10 –12% jeho normálnej hmotnosti.
KŔMENIE
Pokiaľ je pes držaný v koterci, treba ho na zimu trochu vykŕmiť. Tuk je dobrou termo-izolačnou zložkou a zároveň aj zdrojom energie, ktorej psi v zime vydajú asi 1,5x viac ako v lete. Nakoľko majú psi prirodzene vyššiu telesnú teplotu ako človek, väčšinu energie minú na jej udržanie. V zimnom období odporúčame zvýšiť aj príjem tekutín v strave a na zahriatie podávať aj teplú stravu (napr. zaliať granule vývarom)
VENČENIE
V zime je nutné psa držaného v koterci pravidelne venčiť a to minimálne 2 x denne – ráno a večer. Nielen že sa psík zahreje, ale si aj pretiahne stuhnuté telo, pohybom sa mu rozprúdi krv a povzbudí sa látková výmena a črevná peristatika.
Zásadne nenechávame v mraze šteniatka a starých a chorých psov.

Dôležitá rada na záver – dbajte na to, aby voda v miske psovi ktorý je vonku, nezamrzla!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára