pondelok 22. februára 2016

Prišla jar

Každý majiteľ psa vie, že prichádza jar. Pes intenzívne pĺzne, vymieňa srsť za letnú. Vie, ale pes skutočne rozlíšiť zmenu ročných období? Svojím psím spôsobom určite áno. Jar je čas pĺznutia, párenia ale aj preventívneho ošetrenia. Začína sa čas dlhých prechádzok lesom, na ktoré sa celú zimu tešili aj pán, aj pes. Na čo by sme však nemali zabudnúť?


A opäť sú tu kliešte
Na prvých jarných prechádzkach veľmi rýchlo prídeme na to, že okrem iných zimných spáčov sa prebudili aj tí nežiaduci, ktorých prežitie závisí od krvi iných cicavcov - napríklad vášho psa. Uhádli ste - ide o kliešte, ktoré sa dokážu zachytiť aj na tých najnevyspytateľnejších miestach, kde si ich majiteľ psa všimne až keď dosiahnu veľkosť hrachu a väčšiu. Nakoľko kliešte predstavujú životu nebezpečnú hrozbu, je dôležitá prevencia pred ich zachytením na psíkovi. Na odpudenie kliešťov slúži dnes nepreberné množstvo prípravkov a určite si vyberiete aj z našej ponuky. Kliešte prenášajú baktérie a vírusy, ktoré spôsobujú zápal mozgových blán a lymskú boreliózu, ktoré pri rozvinutom štádiu spôsobujú trvalé zdravotné následky. Zo srsti by sa teda nemali vyťahovať holými rukami, ale v rukaviciach či pinzetou, pretože, v prípade, že kliešťam pri odstraňovaní pukne bruško, môže sa nakaziť veľmi ľahko aj človek.
Ak Vám záleží na zdraví nášho štvornohého priateľa mali by ste využiť očkovanie proti lymskej borelióze ktoré je najvhodnejšie práve teraz.


Posli jari - jarné kvety
Hoci sú krásne, pre vášho miláčika môžu znamenať riziko. Mnohé z nich sú totiž jedovaté.


Snežienka jarná – môže spôsobiť podráždenie papule, krvavé zvracanie, hnačku, šok a poškodenie viacerých vnútorných orgánov.


Bleduľa jarná - obsahuje jedovaté alkaloidy, ktoré môžu spôsobiť nadmerné slinenie, hnačky vracanie, celkovú slabosť. Jej požitie môže viesť k poškodeniu tráviacich ústrojov.


Hyacint – táto rastlina môže spôsobiť ťažkosti vo forme intenzívneho zvracania, hračky, depresie, skleslosti a triašky.


Konvalinka – je obzvlášť toxickou rastlinou, jej požitie môže viesť až k smrti. Spôsobuje zvracanie, ataxiu (stratu kontroly nad svalmi), srdcovú arytmiu.


Narcis – jeho požitie môže viesť k závažným poruchám tráviaceho traktu. Zviera má kŕče, ermatitídu, záchvaty, nízky krvný tlak, triašku.


Tulipán – jeho požitie môže spôsobiť intenzívne zvracanie, hnačky, nadmerné slintanie, stratu chuti do jedla a depresiu.


Krokus – je ďalšou krásnou rastlinkou, ktorá je jedovatá. Po jeho požití sa môže dostaviť hnačka, vracanie, poruchy tráviaceho traktu, zviera nadmerne sliní, stráca chuť do jedla, má triašku a kŕče.


Medzi ďalšie jedovaté rastliny kvitnúce na jar patrí i šafran karpatský, ktorý po požití spôsobuje zvracanie, hnačky. Na prechádzke môžete objaviť i silne jedovatú rastlinu, a to lykovca jedovatého. Po požití sa objavuje nevoľnosť, kŕče, šok, zápal žalúdka, môže dôjsť k zlyhaniu obličiek až k obehovému kolapsu. Pozor si dajte aj na poniklec slovenský – spôsobuje zvracanie a hnačky, môže vyvolať tráviace problémy. So psíkom by ste sa mali vyhýbať aj veternici hájnej a iskerníkovej, blyskáču jarnému, žltohlavu a kopytníku európskemu, plodom tôňovky dvojlistej a kokoríka voňavého.
Ak je váš pes „milovník" kvetov, radšej sa pestovaniu týchto rastlín vyhnite. V prípade, že ho nezaujímajú, dajte pozor pri hnojení, pretože pre vášho štvornohého miláčika nie sú rastliny jediným nebezpečenstvom.


STAROSTLIVOSŤ O SRSŤ
Nech je srsť psa akákoľvek, vždy platí, že srsť rastie, odumiera a obnovuje sa. Psy, ktoré žijú vonku pĺznu dvakrát ročne, na jar a na jeseň, podľa množstva svetla. Psy žijúce vo vnútri sú týmto zmenám menej vystavené a strácajú srsť v priebehu celého roka, s dvoma intenzívnejšími obdobiami na jar a na jeseň. Ak sa staráme o srsť tým, že ju češeme a kúpeme, zbavujeme srsť odumretých chlpov.
Frekvencia a nástroje sa líšia podľa typu srsti.
Práve jarné obdobie spojené s pĺznutím vyžaduje častejšie vyčesávanie srsti a pokiaľ to typ srsti vyžaduje, aj ostrihanie alebo trimovanie. Jar je vhodná aj na okúpanie psa.


Jarné prechádzky
s prichádzajúcou jarou môžeme čoraz viac predlžovať prechádzky avšak radšej len postupne zvyšujeme dĺžky prechádzok, aby sme psíkovi nespôsobili svalovicu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára