utorok 23. februára 2016

Prečo pri tréningu radšej používať odmeny a nie tresty ako napríklad škrtiace obojky?

Trest môže spôsobiť nedôveru, strach, zranenie a agresivitu. Ak psovi „namočíte ňufák do mláčky“ ktorú nechal na podlahe, môže to spôsobiť, že prestane vykonávať potrebu pred Vami, namiesto toho aby ju prestal vykonávať vo vnútri. Elektrické zábrany mu môžu odradiť od chodenia do záhrady a škrtiace obojky môžu spôsobiť zranenia hrdla a vychýlenie chrbtice a krku.

Tresty sa zvyknú stupňovať. Ak by ste začali praktikovať telesné tresty na psovi, zistili by ste, že spočiatku bude stačiť letmý dotyk na to, aby ste získali pozornosť Vášho psa, avšak časom bude treba vyvinúť viac a viac sily pre rovnaký efekt.

Trest potlačuje kreativitu. Ak potrestáte psa za to, že si ľahol, keď dostal povel „sadni“, bude zmätený a bude sa báť, keď dostane povel „ľahni“.

Trest má vedľajšie účinky. Ak pes pocíti škrtenie, alebo bodanie vždy, keď uvidí iného psa, nemusí si uvedomovať, že škrtenie alebo bodanie sú dôsledkom toho, že ťahá, ale môže si vytvoriť asociáciu s iným psom. Bude si tak myslieť, že iný pes je dôvodom jeho nepohodlia/trestu. Škrtiace obojky a obojky s ostňami sú známe tým, že spôsobujú agresivitu k iným psom.

Dnes sme znalejší ako včera. V minulosti bolo viac telesných trestov pre deti, ako je tomu dnes. Objavili sme nové spôsoby ako deti motivovať a tak je to aj so psami.
Trest môže zničiť Váš vzťah so psom. Keď hľadáte a trestáte chyby v správaní Vášho psa, namiesto odmeňovania dobrého správania, stavia Vás to do postavy nepriateľa.

Tréning s trestom si vyžaduje veľa skúseností. Väčšina ľudí tieto skúsenosti nemá. Ak máte zlé načasovanie pre trest, alebo použijete priveľa sily, môžete svojmu zvieratku ublížiť ako fyzicky, tak aj psychicky. S metódou odmeňovania, najhoršie čo sa Vám môže stať, že Váš progres bude pomalší, dokým sa nestanete skúsenejšími.

Tréning s trestom spôsobuje, že sa Váš pes bude skôr sústrediť na to, ako obmedziť trest, ako na zmenu jeho správania. Osoba, ktorá porušuje dopravné predpisy nezačne len tak jazdiť predpisovo, ale zaobstará si detekciu radarov do auta. Vaše zvieratko začne pred Vami nežiaduce správanie ukrývať, alebo bude vykonávať len potrebné minimum na to, aby nebolo potrestané.

Váš pes (ani vy) si nebudete tréning užívať ak budete používať tresty. Tréning bude plný nútenia a ťahania a Váš pes sa nebude chcieť aktívne podieľať a nebude sa snažiť.

Deti by sa nemohli podieľať na výchove psa, ak by ste používali metódu trestov. Nakoľko tréning založený na trestoch si vyžaduje veľa skúseností.

Tréning založený na odmenách znamená učiť psa, aby sa správal tak, ako to od neho vyžadujeme, za použitia pamlskov, hračiek, krátkej hry, potľapkania alebo pohladenia, alebo čohokoľvek, čo má pes rád. Ak Váš pes robí niečo, čo sa vám nepáči, namiesto trestu ho naučte robiť niečo iné a za odmenu a zabávajte sa!


Pri výcviku však treba mať na pamäti, že musíme byť dôslední a trvať na tom, že pes má vykonať povel, ktorý mu dáme a to i za cenu vyvolania určitého „nepohodlia“ psa – asistencia rukou pri vykonávaní cviku, alebo v jeho zotrvaní a pod. Pri týchto metódach výcviku je nesmierne dôležité byť v kontakte so skúseným trénerom, ktorý Vás i vášho psíka nasmeruje tým správnym smerom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára