streda 24. februára 2016

Typy na tréning

„Vždy keď ste so svojim psom, jeden z Vás je žiak. Je lepšie byť učiteľom, než žiakom.“ – Steve White

PAMLSKY: Nakrájajte ich na malé kúsky (len pre chuť)! Dávať psovi pamlsky za správne správanie je jednou z najúčinnejších ciest ako efektívne ukázať Vášmu psovi, že urobil niečo správne (avšak budeme sa venovať aj iným metódam). Váš pes by mal byť presvedčený o tom, že máte pri sebe pamlsok za každých okolností a že vždy je to niečo skvelé, čo sa mu oplatí. Odporúčame umiestniť nádobku s pamlskami v hlavných miestnostiach domu, aby ste nikdy nepremeškali možnosť podporiť správne správanie a tiež nosiť pamlsky na prechádzky. Čerstvé pamlsky ako mäso a syr sú vhodné keď so psom pracujeme vonku, kde je viac rušivých elementov.

NEDÁVAJTE PAMLSKY ZADARMO: povedzte psovi sadni, ľahni alebo zostaň alebo iný povel, pred tým ako mu dáte to, čo má rád (či už prechádzku, pamlsok alebo hru).

VŠETKY DOBRÉ VECI POCHÁDZAJÚ OD VÁS: Keď požiadate psa o nejakú formu správania pred tým, ako mu dáte odmenu, ukazujete tým Vašu dominanciu bez použitia sily.
ZAPAMÄTAJTE SI: Vaša pozornosť je odmenou (niekedy aj keď kričíte!)

MÝTUS: Psy by sa mali správne správať na základe ich vrodeného pudu „potešiť ľudí“ a nie kvôli pamlskom a odmenám. Tento mýtus už zničil veľa psov a trénerov, ktorí nepoužívajú tréningový systém založený na pamlskoch a odmenách, ale používajú trest (napríklad škrtiace obojky) aby tým psov motivovali a nie budovali rešpekt. Mali by sme radšej vedome ukázať psovi, prečo by nás mal počúvať (máme jedlo, hračky a zábavu).

ROZMÝŠĽAJTE radšej nad tým, čo chcete aby Váš pes urobil, ako nad tým, čo nechcete. Potom zabráňte psovi vykonávať nežiaduce správanie a odmeňte to správne. Naučte ho pár slov, ktoré Vám pomôžu v komunikácii, ako napríklad „nechaj to“ a „pusť to“.

POUŽÍVAJTE TRESTY VEĽMI OPATRNE (môžu mať nežiaduce vedľajšie účinky). Vyhýbajte sa priamemu úderu vášho psa!

KRÁTKO A ZÁBAVNE: Zaveďte si 5 minútové tréningy 3-krát (aj viac) denne. Uvedomte si, že Váš pes sa učí ako sa správať tým, aká je Vaša reakcia na jeho správanie.

BEH: Prebehnite svojho psa každý deň, až dokým mu netrčí jazyk z papule. Zopakujte to aj viac krát, pokiaľ je stále neposedný. Dostatok pohybu je dôležitý.

POMÔŽTE VÁŠMU PSOVI ŽIŤ DLHŠIE: Kŕmte ho prémiovým krmivom vysokej kvality (napr. www.husse.sk) a používajte čerstvé doplnky k jeho strave. Vyhýbajte sa zbytočným očkovaniam a používaniu priveľa chemickým repelentov proti blchám a kliešťom. Čistite uši a zuby raz za týždeň, kúpte a zastrihnite nechty svojmu psovi raz do mesiaca.

VŠETKY PSY MAJÚ POTENCIÁL KÚSAŤ: Preto je dôležité naučiť Vášho psa, aby bol zvyknutý na rôzne situácie a aby bol jemný keď používa zuby a papuľku.

MÝTUS: „Deti a psy sú pre seba ako stvorení“. Pravdou je, že u detí je najväčšia pravdepodobnosť, že dôjde k uhryznutiu, pretože robia veci, ktoré môžu psa vydesiť, alebo sa chovajú a pohybujú ako korisť. Nikdy nenechávajte psa a dieťa bez dozoru. Naučte deti, aby nechodili za psom, ktorého nepoznajú, alebo keď dospelá zodpovedná osoba nie je nablízku.

VÁŠ PES SA STÁLE UČÍ (a vy ho stále učíte/trénujete). Musíte si osvojiť myšlienku, že učíte Vášho psa počas celého jeho života.

PRI VÝCVIKU POUŽÍVAJTE KVALITNÉ VÝCVIKOVÉ POMÔCKY: kvalitné vodítko, postroj, obojok, aport, stopovacia šnúra - to sú základné pomôcky ktoré by mali byť funkčné, kvalitné a bezpečné. Musíte mať istotu že sa na ne môžete za každých okolností spoľahnúť. Výber je veľký, ale kvalita často otázna. S istotou môžete siahnuť po produktoch EZYDOG, ktoré sú už dostupné aj na našom trhu ( www.activedog.sk ).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára