utorok 23. februára 2016

Stratégie na vysporiadanie sa s problémovým správaním

Prevencia:
Socializácia a vytváranie kvalitného prostredia na život sú kľúčové faktory pre obmedzovanie problémov. Len si predstavte všetky tie časti psieho života, ktoré musí akceptovať pre život s ľuďmi. Musí si zvyknúť na kúpanie, prechádzky na uliciach v meste, vysávače a mnoho ďalších. Naučte svojho psa, že takéto veci nie sú strašidelné tak, že ho budete pomaly vystavovať týmto faktorom za pomoci pamlskov, hračiek a pochvaly.
Ďalším kľúčovým krokom je vytváranie si kanálov komunikácie počas tréningu. Keď raz psa naučíte, že pokojné správanie je často odmenené a že máte prístup ku všetkým jeho obľúbeným odmenám a veciam, bude to znamenať veľký krok k riešeniu akýchkoľvek problémov, ktoré sa môžu v budúcnosti vyskytnúť.
Udržujte primerané prostredie pre Vášho psíka. Zamyslite sa nad množstvom pohybu, ktoré sa mu dostáva, či je naplnený jeho intelekt, alebo či má dostatok možností na socializáciu s ostatnými psami a ľuďmi. Uistite sa, že dostáva správnu a výživnú stravu a je dobre postarané o jeho zdravie.
Nechajte ho pocítiť vašu sebaistotu a pocit bezpečia, ktorý pochádza z vedomosti že pes má silného pána. Naučte ho istému správaniu pred tým, ako dostane prístup k „dobrým veciam“ ako napríklad gauč alebo večera.

Hľadanie riešení:
Mnoho problémov so psami sa týka práve správania, ktoré je podmienené pudmi (štekanie, hrabanie, ťahanie za oblečenie, skákanie, hryzenie,...). Ďalšie typy problémov sú tie, ktoré vznikli náhodne (napríklad štekanie na získanie pozornosti). Pomáha, ak sa snažíme pochopiť, čo je príčinou daného správania sa psa. Napríklad, prečo za Vami Váš pes nepríde keď sa hrá s inými psami aj napriek tomu, že vie, čo znamená povel „poď sem“. Často dôvodom býva, že odmena, ktorú by dostal od Vás má preňho menšiu hodnotu ako to, čo práve robí. Aby ste to zmenili, uistite sa, že máte vždy po ruke dobrý pamlsok, ktorý psovi chutí a tiež, že ho po odvolaní často pustíte naspäť do hry. Začnite trénovať s krátkymi vzdialenosťami.

Nižšie sú uvedené niektoré užitočné kroky, ktoré Vám môžu pomôcť rozhodnúť sa, ako odstrániť rôzne typy problémového správania sa u Vášho psa:

  1. Analyzujte zdravie psa a prostredie v ktorom sa nachádza. Má dosť pohybu a mentálneho tréningu, dobrú stravu, dostatok spánku, atď.? Môže byť problémové správanie dôsledkom zdravotného problému alebo nepohody?
  2. Predchádzajte problémovému správaniu a čo najskôr si nájdite čas, aby ste ukázali Vášmu psovi, čo od neho vlastne chcete a aké správanie vyžadujete.
  3. Uistite sa, či náhodou neodmeňujete nežiaduce správanie. Pes môže ako odmenu považovať rôzne veci a rôzne typy správania, takže ak sa nežiaduce správanie vyskytne, ignorujte to, alebo ho dajte na 5 minút do bezpečného, ale pre psa nudného prostredia.
  4. Rozmýšľajte nad niečím, čo by ste mohli odmeniť, čo by nahradilo nesprávne správanie. Napríklad, naučte ho, aby si sadol namiesto skákania, keď chce pozornosť. Predíďte nežiadúcemu správaniu tým, že vydáte povel a jeho splnenie odmeníte skôr, ako pes začne prejavovať nežiaduce správanie. Tiež by ste sa mali uistiť, že odmena, ktorú pes dostane má preňho väčšiu hodnotu ako hodnota, ktorú by preňho znamenalo nežiaduce správanie. Trénujte túto metódu často. Začnite s úlohami, ktoré sú pre psa jednoduché a ľahko ich pochopí a postupne zvyšujte náročnosť.
  5. Ak je nežiaduce správanie spôsobené strachom, pokúste sa zmeniť názor na vec, ktorá u psa strach vyvoláva tým, že vytvoríte asociáciu medzi danou vecou a odmenou. Napríklad, ak má pes problém s doručovateľom pošty, naučte ho, že vždy keď Príde pošta, dostane super odmenu. Čoskoro sa začne na príchod pošty tešiť.
  6. Robte kompromisy a hlavne buďte trpezliví!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára